+38 (04744) 3-18-24
Меню
Остання редакція: 28 вересня 2016

Знайомство з історією Умані

Місто Умань має довгу та цікаву історію, що знала періоди розквіту і занепаду.

На території Умані і її околиць виявлено залишки багатьох давніх поселень, які відносяться до часів трипільської культури, доби пізньої бронзи, чорноліської культури, скіфського часу, черняхівської культури, ранньослов’янських поселень, періоду Київської Русі.

У 1569 р. Умань і прилеглі території перейшли до складу Польщі, а вже з 1609 р. вони стали володіннями Калиновського, який згодом заснував тут укріплений валами та чотирма оборонними вежами замок з дерева.

Перша писемна згадка про місто Умань відноситься до 1616 р.

Мешканці Умані брали активну участь у подіях національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького, гайдамацькому русі та Коліївщині.

Згідно другого поділу Польщі Умань відійшла до складу Росії та стала повітовим містом спершу Вознесенської, а потім – Київської губернії.

Не оминули Умань руйнівні та жахливі події світових війн.

Нині Умань — місто обласного підпорядкування з розвиненою промислово-сільськогосподарською, науково-освітньою, соціально-культурною, адміністративною та туристичною інфраструктурою.

Напередодні святкування 400-річчя міста студенти 31-ма та 11-мак груп відвідали Уманський краєзнавчий музей, де мали можливість ознайомитися з історією міста, в якому вони здобувають освіту.

 

Ірина Корман, кандидат економічних наук, викладач кафедри маркетингу