+38 (04744) 3-18-24
Меню
Остання редакція: 09 травня 2023

День Європи в Україні

День Європи в країнах Євросоюзу від самого початку має дві дати – 5 травня і 9 травня. 5 травня 1949 року було засновано Раду Європи – ця подія стала підставою для святкування. Спочатку це був день заснування організації, але з часом дату перетворили на День Європи. Так було до моменту появи Європейського Союзу.

9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Р. Шуман запропонував об'єднати залізорудну, вугільну і металургійну промисловості країни і західну частину Німеччини. Його ініціативу підтримали – так з'явилася Декларація Шумана. В результаті цього об'єднання виникла співдружність, яка розширювалася і пізніше стала називатися Європейський Союз.

Міжнародний день Європи стали відзначати 9 травня. Свято 5 травня носить інформаційний характер.

8 травня 2023 року Президент Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав указ, згідно з яким відтепер в Україні День Європи відзначатимуть 9 травня.

Для спільноти Уманського національного університету садівництва відзначення Дня Європи вже стало традиційним. Метою заходів, що проходять в межах даного свята, є донесення реальних фактів і рис спільних цінностей людства в цілому та європейської спільноти зокрема широкому загалу молодого покоління. В умовах кровопролитної війни росії проти України, важливо пам’ятати про історичну приналежність нашої країни, про ту допомогу, яку надали і продовжують надавати українському народу країни Європи.

Студенти спеціальності маркетинг приєдналися до заходів, що проходять в університеті з нагоди Дня Європи.

 

Ірина КОРМАН, к.е.н., доцент кафедри маркетингу