+38 (04744) 3-18-24
Меню
Остання редакція: 18 жовтня 2017

МОЇ ВРАЖЕННЯ ВІД СТАЖУВАННЯ В НІМЕЧЧИНІ

Студенти Уманського національного університету садівництва мають можливість пройти стажування закордоном – у Німеччині, Фінляндії, Польщі та в інших країнах. Я хочу розповісти про своє перебування в Німеччині.

В цьому році мені запропонували поїхати на стажування в іншу країну. Звичайно ж, я не міг не скористатися такою можливістю, адже з дитинства мріяв побувати закордоном, побачити культуру, звичаї інших народів, познайомитися зі світом, а особливо хотів відвідати Німеччину, адже це високо розвинута країна з цікавими традиціями та мальовничими просторами.

Моє стажування проходило поблизу міста Бремен, в селі Альхорн. Фірма Erdbeerhof Osterloh, що нас запросила, спеціалізувалась безпосередньо на вирощуванні полуниці на великих полях.

Дорога до місця призначення була надзвичайно важкою та стомлюючою. Ми їхали автобусом. Спочатку добралися до кордону між Україною і Польщею, потім проїхали Польщу і в’їхали в Німеччину, де ще 6 годин їхали до свого місця проходження стажування.

Відразу, перетнувши кордон, я був вражений та зачарований Німеччиною. Я побачив надзвичайно красиві простори, чисті дороги, сучасні будинки, підстрижені газони і кущі, тротуари, викладені плиткою, новітню техніку.

Вже на наступний день почалась довгоочікувана практика. Кожного дня ми змушенні були вставати дуже рано. Їхати на поле потрібно приблизно 10 хв. Приїхавши на поле, нам розповіли, як ми будемо працювати впродовж всієї практики. Кожному працівнику видали бейджик, який ми носили з собою впродовж всього робочого дня. На ньому був особистий персональний номер, ім’я, прізвище, фірма та фотографія працівника. І ми взялися за роботу: почали старанно збирати полуницю. Кожен день ми працювали різні проміжки часу. Вихідних в нас не було, проте кожен за бажанням міг взяти вихідний, але обов’язково заздалегідь попередити.

Життя в Німеччині було цікаве, незвичне, нове. Хоча ця країна зачаровувала своєю красою, але звичайно ж, я сумував за рідною Україною.

Це був мій перший робочий досвід закордоном, я задоволений тим, що використав можливість пройти стажування в Німеччині. Завдяки цій практиці я побачив нову країну, нові звичаї, отримав безцінний досвід. Я вдячний своєму університету за цю важливу сторінку мого життя.

Віталій Горяк, студент 41-ма групи