+38 (04744) 3-18-24
Меню
Остання редакція: 27 березеня 2019

Уманськими підземеллями Василіанського монастиря

26 березня 2019 р. викладачі та студенти кафедри маркетингу Уманського національного університету садівництва побували на захоплюючій екскурсії в Уманських підземеллях Василіанського монастиря.

Василіанський монастир є однією з найстаріших будівель Умані. Він був побудований графом Потоцьким у 1764 -1766 роках. Кількість василіан-ченців не повинна була перевищувати 14 осіб: 4 місіонери, 4 або більше професорів – у залежності від кількості учнів в училищі, вікарій, настоятель, духовники та проповідники, необхідні для священослужіння. Основою чернечого життя було дотримання обітниць: убозтва (відмова від золота, срібла та грошей), чистоти, послуху, спільного життя.

Магнат Францишек Потоцький подарував василіанам площу в Умані, на якій розташовувалися церква, школи і келії для мешканців монастиря, а також у передмісті – фільварок, амбар, город. Окрім того, Фрацишеком Салезі Потоцьким було передано василіанам двісті тисяч злотих.

На території монастиря була побудована греко-католицька школа. Споруда мала ще й оборонне значення. Стіни - завтовшки метр. В Уманській василіанській школі, яка вважалася однією із найкращих на Правобережжі, навчалося 263 учні.

У 1832 році будівлю зруйновано і передано у володіння місцевій владі, де на той час тут працювали судді.

Під будівлею є величезний підвал та мережа підземних ходів, які прокладали в XVII – XVIII ст. За легендами, у цих підвалах гайдамаки заховали скарби.

У 1858 році тут були створені артилерійські казарми, і тільки в 1998 р. військові звільнили будівлю.

Так, в нашому місті відкрито новий туристичний маршрут «Таємничими підземеллями Василіанського монастиря».

 

Аліна Дрозд, студентка 11-ма групи