+38 (04744) 3-18-24
Меню
Остання редакція: 05 листопада 2017

Виставка українських та грузинських митців «Грузія дар Божий»

02 листопада 2017р. студенти 11-ма та 11-е групи відвідали Уманську картинну галерею (куратори Лементоська В.А. та Фицик Л.А відповідно).

Екскурсовод розповіла про Уманську картинну галерею, яка міститься в історичній будівлі — приміщенні уманського костелу, що є пам'яткою архітектури 1-ї половини XIX століття державного значення.

Уманська картинна галерея поділена на 2 відділи: відділ «Західноєвропейського та українського мистецтва XIX — початку XX ст.ст.» та відділ «Сучасного українського мистецтва».

В відділі «Західноєвропейського та українського мистецтва XIX — початку XX ст.ст.» експонуються картини західноєвропейських художників Д. Беццуолі, Ж. Б. Ґреза, Я. Сімона; серія портретів, виконаних польськими авторами кінця XIX ст. — С. Рейханом, К. Мардзевичем, Р. Крижанівським, картини німецького художника А. Буша, російського художника І. Соколова та інші. Тут представлена колекція декоративно-прикладного мистецтва XIX—XX ст.ст.: порцеляновий посуд західноєвропейських, українських та російських заводів, меблі.

Фондова колекція Уманської картинної галереї нараховує понад 10 тисяч одиниць збереження.

В відділі «Сучасного українського мистецтва» експонуються твори українських професійних та самодіяльних художників, майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Так, з 7 жовтня 2017 року стартував міжнародний спільний проект українських та грузинських митців під назвою «Грузія дар Божий». Екскурсанти могли ознайомитись з живописом уманської  художниці Одарки Дьоми-Пісної, фотороботами одеської фото художниці Катерини Кіпер, ювелірними виробами тбіліського емалевого мистецтва Лаші Кіпер, живописом та графікою батумського художника Мікаела Немезіса.

Студентам сподобалось мистецтво українських та грузинських митців, яке відображає історію, традиції та неповторний колоритом грузинського народу, гірські краєвиди, старовину та сучасну архітектуру.

Особливо зацікавили роботи батумського молодого графіка і живописця Мікаела Немезіса. Він працює в стилі сюрреалізмі.  Його твори «Сізіф», «Людина з СРСР», «Жити як соняшники», «Лють та спокій» передають психологічний стан, конкретну думку автора звільнитись від «рамок» загальноприйнятого.

 

Валентина Лементовська,  к.е.н., доцент кафедри маркетингу