+38 (04744) 3-18-24
Меню
Остання редакція: 15 листопада 2017

З днем студента!!!

17 листопада щорічно відзначається Міжнародний день студентів. Незважаючи на те, що нині це свято асоціюється у молоді з веселістю та романтикою, історія цього дня пов'язана з трагічними подіями Другої світової війни.

Міжнародний день студентів був заснований у 1941 році на міжнародній зустрічі студентів у Лондоні. Студенти, які зібралися на цій міжнародній зустрічі, боролися проти фашизму. Відзначати свято почали з 1946 року. Дату вирішили встановити в пам'ять про чеських студентів-патріотів. Самі перші події, які були попередниками цього дня, почалися в Чехословачинні в жовтні 1939 року. У Празі студенти та їх вчителі вийшли на демонстрацію в честь освіти Чехословацької держави. Але окупанти вирішили розігнати демонстрацію, при цьому застрелили студента медичного факультету Яна Оплетала. В день поховання Яна відбулася акція протесту, під час якої були арештовані десятки студентів. 17 листопада гестаповці та есесівці заарештовували понад 1200 студентів і ув¢язнили їх в концтабір у Заксенхаузен. Дев¢ятьох активістів студентського руху стратили без суду. А всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до закінчення війни за наказом Гітлера. Всі ці трагічні події передували заснуванню Міжнародного дня студента. В 1946 році, в Празі, урочистості цього дня офіційно підтвердили на Всесвітньому конгресі студентів.

 Традиція святкувати День студента дішла до наших днів. І ми щиро сподіваємося, що страшні події минулого більше ніколи не повторяться.

Ольга Семенда, старший викладач кафедри маркетингу

 

З днем Студента, тебе студент!

Бажаємо щоб  сесії здавалися, в залікових книжках було все гаразд і переходи з курсу на курс були безболісними! Але не тільки ж це головне в студентському житті! Нехай сьогоднішня відчайдушність, сміливість і молодість будуть з тобою на все життя, як і друзі, з якими ти відзначиш своє професійне свято! Вчися старанно, посміхайся щодня і будь щасливий!